Prevence potravinových alergií u dětí

Alergie patří k vůbec nejrozšířenějším civilizačním onemocněním několika posledních desítek let. A přesto, že nás neohrožuje na životě, dokáže ho pěkně znepříjemnit. Určitě proto stojí za to věnovat dostatečnou pozornost preventivním opatřením, která její rozvoj do velké míry eliminují.

Prevence potravinových alergií u dětí

Jednou z nejúčinnějších forem prevence před rozvojem alergií u dětí je kojení v prvních 6 měsících života. V případě, že kojení není možné, je k dispozici hypoalergenní kojenecká výživa, označovaná jako HA mléko. Dalším vhodným opatřením je zavádět do stravy tepelně zpracované ovoce a zeleninu, a to zejména v případech, kdy se alergie vyskytuje u rodičů či sourozenců. Obecně platí, že čím více členů rodiny trpí alergií, tím větší je také riziko jejího rozvoje u novorozenců. Teprve poté, když se alergie neobjeví, můžete začít s podáváním čerstvého ovoce a zeleniny. Nové potraviny a jídla zavádějte do stravy po 3 až 5 dnech, aby si dítě na stravu lépe zvyklo.

Jak poznám, že se jedná o alergii?

Rozpoznat, zda se jedná o alergii či nikoliv není vždy úplně snadné. Často, a to hlavně zpočátku, si ji můžeme splést s obyčejným nachlazením. Nicméně existují jistá vodítka:

  • Příznaky podobné nachlazení přetrvávají více než 10 dnů.
  • Stále ucpaný nos a přetrvávající rýma.
  • Časté kýchání.
  • Svědění a pálení očí, které bývají zarudlé.
  • Podrážděná a začervenalá kůže pod očima.
  • Dýchavičnost a ztížené dýchání ústy (pozor, zda se dlouhodobě nemůže jednat o příznaky astmatu).
  • Neustupující suchý kašel.
  • Citlivá a svědící pokožka se zarudlými místy a vyrážkou.
    V případě přetrvávajících příznaků se obraťte na vašeho ošetřujícího lékaře.
...kozí a sojové mléko nejsou pro děti s alergií na kravské mléko vhodnou náhražkou.