Výživa dětí v 5 měsících
Kojení v tomto období už nebývá tak náročné jako na začátku. Na druhou stranu už dobře víte, co obnáší, a také jste si pravděpodobně našla ten správný způsob, jak ho provádět, aby co nejvíce vyhovovalo vám i miminku. Kojení pro něj představuje hlavní a plnohodnotný zdroj výživy. Uspokojíte tak hlad i žízeň miminka zároveň. Děti se v tomto období kojí většinou 6× až 7× denně ve tří – až čtyřhodinových intervalech. Pokud máte doma plně kojené miminko, na příkrmy ještě máte čas.
Děti, které dostávají kojenecké mléko, už většinou s ukončeným 4. měsícem mohou ochutnávat první sousta. Postupně od zeleniny, masa, kaší až po ovoce.
Ať tak nebo tak, vždy důrazně doporučujeme začátek přikrmování prodiskutovat s pediatrem, který vám individuálně nejlépe poradí.
Více rad o tom jak na stravování vašich nejmenších naleznete v našem jídelníčku.

Výživa od ukončeného 4. do 6. měsíce
I v tomto období představuje kojení pro vaše miminko plnohodnotný zdroj výživy, a pokud to jde bez problémů, pak s příkrmy začněte zhruba koncem 6. měsíce.
Pokud z jakýchkoliv důvodů kojit nemůžete, je potřeba se obrátit na pediatra nebo laktační poradkyni, kteří vám poradí, jaké kojenecké mléko můžete miminku podávat nebo jak zajistit náhradní výživu.
Kojené i nekojené děti si zvykají na pitný režim
Plně kojeným dětem do 6 měsíců pokryje potřebu tekutin mateřské mléko. Vodu jim podávejte až s prvními příkrmy. Nekojeným dětem začněte nastavovat pitný režim také s podáváním prvních příkrmů. V začátcích stačí zkoušet převařenou kojeneckou vodu z čajové lžičky. Až později se naučí pít z hrnečku se savičkou nebo z hrnečku s ohebným brčkem (brčko je vhodné až asi od 8. nebo 9. měsíce).
Nezapomeňte na kapky s vitaminem D
Prospěšnost vitaminu D pro vývoj miminka je vědecky prokázaná. Důležitý je zejména pro zdravý růst kostí a zubů. Dále organismu pomáhá lépe vstřebávat a využívat vápník a fosfor obsažený v potravinách, přispívá k udržení normální funkce imunitního systému a také zabezpečuje správnou funkčnost svalstva. Jeho významným zdrojem je rybí maso, v menší míře je obsažen v mase, ve vejcích a másle.